HOME TLAXCALA
la xarxa de traductors per la diversitat lingüística
MANIFEST DE TLAXCALA  QUI SOM?  ELS AMICS DE TLAXCALA   BUSCAR 

AL SUD DE LA FRONTERA  (América Llatina i el Caribe)
IMPERI  (Assumptes globals)
TERRA DE CANAÀ  (Palestina, Israel)
UMMA  (Món àrab, Islam)
AL VENTRE DE LA BALENA  (Activisme a les metròpolis imperialistes)
PAU I GUERRA  (EUA, UE, OTAN)
MARE ÀFRICA  (Continent africà, Oceà índic)

ZONA DE TIFONS  (Àsia, Pacífic)
AMB K DE KALVELLIDO (Diari d'un penkaire)
RENTAMENINGES  (Cultura, comunicació)
ELS INCLASSIFICABLES 
CRÒNIQUES TLAXCALTEQUES 
LES FITXES DE TLAXCALA  (Glossaris, lèxics, mapes)
BIBLIOTECA DE AUTORS 
GALERIA 
EL ARXIUS DE TLAXCALA 

01/06/2020
Español Français English Deutsch Português Italiano Català
عربي Svenska فارسی Ελληνικά русски TAMAZIGHT OTHER LANGUAGES
 

Hollywood contra l’Islam


AUTOR:  José Steinsleger

Traduït per  Àlex Tarradellas


Després de l’atemptat a les Torres Bessones, el famós actor James Woods va trucar a l’FBI per a informar que a un vol de Bòston a Los Angeles (realitzat un mes enrera) havia viatjat a primera classe amb quatre homes que "... semblaven ser de l’Orient Pròxim i es comportaven d’una manera estranya".

Febrilment, els agents federals convidats a casa de Woods, van apuntar els detalls del testimoni: "Cap d’ells", els hi va dir l’actor, "va menjar ni menjar res. Tampoc van llegir ni van dormir. Van asseure’s amb la vista fixa al davant, sense parlar amb les hostesses i parlaven entre ells en tons inaudibles".

El bon ciutadà Woods complia així amb un altre dels grans "valors d’Occident": el reforçament dels prejudicis racistes i la suposició que tots els àrabs són musulmans d'Orient Pròxim, sense tenir en compte que milions d’ells són cristians, i que a Indonèsia i al Paquistan habiten la majoria dels fidels de l’alcorà.

Amanida intel·lectual que, invariablement, se serveix condimentada amb l’anomenat "terrorista". En diverses ocasions, el corresponsal de guerra Robert Fisk s'ha referit al "...verinós degoteig racial a centenars de films de Hollywood que descriuen als àrabs com a persones brutes, lascives, poc confiables i violentes".

Recordem el film The Siege (Contra el enemigo). Dirigida per Ed Zwick, data de 1998 i ja llavors apareix la ciutat de Nova York devastada per una onada d’atemptats terroristes organitzats per grups musulmans. El cap dels dolents és un àrab amb pinta de Bin Laden. Denzel Washington protagonitza a un cap de l’FBI i Bruce Willis a un general de l’Exèrcit.

Les autoritats de Nova York proclamen l’estat de guerra, ocupen la Gran Illa i detenen en camps improvisats de concentració a qualsevol àrab, musulmà, nens, vells, dones. Al dia següent de l’estrena, el Washington Post va dedicar a la pel·lícula la seva primera plana. "Imaginin- se -diu l’editorial- el següent guió: un repugnant rabí exhorta als seus extremistes seguidors ortodoxos a col·locar bombes contra simpatitzants dels àrabs als Estats Units... L’FBI fa batudes contra els jueus ortodoxos i els tanca en camps de concentració. S’ho imaginen?

L’editorial conclou: "Mai Hollywood s’atrevirà a imaginar un film semblant, protagonitzat per jueus. I el mateix cal dir si els dolents fossin els negres. Inclusivament els indis ja no són presentats així al cinema nord-americà. Només els hispans –a través dels narcotraficants- o els russos en forma de mafiosos".

Murray Abraham, per exemple, és fill d'un sirià i cristià ortodox. Murray va guanyar un Oscar pel retrat de Salieri al film Amadeus. Però quan va començar la seva carrera va haver de renunciar al seu nom Fahrid perquè en sorna i en serio els productors de Hollywood li deien que "... sonava a un àrab amargat desitjós de matar a tot el món".

No obstant això, als Estats Units hi viuen més de 6 milions de musulmans que s’han caracteritzat per ser més pacifistes que el Ku-Klux-Klan o els milicians supremacistes blancs que es preparen per lliurar l’apocalíptica batalla d’Armagedon. El gran atemptat d’Oklahoma, a mitjans dels anys 90, va ser obra d’un blanc de la ultradreta anomenat Timothy Veigh.

El que crida l’atenció és que James Woods no és un actor "de segona". Llicenciat en Ciències Polítiques a l'Institut Tecnològic de Massachussets, ha treballat amb directors de primera línia (Richard Attenborough, Oliver Stone, Sydney Pollak) a grans pel·lícules d'alè crític. No obstant, junt amb altres grans, va ser reclutat per un grup de directors i realitzadors sionistes residents a Hollywood per a signar un manifest que va aparèixer a Los Angeles Times el 16 d’agost passat. El document (pagat per Ehud Danoch, cónsul general d’Israel a Los Angeles), diu així:

"Nosaltres, els signants, sentim pesar per les víctimes civils que provoquen a Israel i el Líban els actes terroristes perpetrats per organitzacions terroristes com Hesbol·là i Hamàs. Si no aconseguim aturar el terrorisme a tot el món, regnarà el caos i continuaran les morts innocents. Hem de recolzar a les societats democràtiques i aturar el terrorisme per tot els mitjans".

Entre les 84 personalitats figuraven els actors Nicole Kidman, Michael Douglas, Dennis Hopper, Dany de Vito, Bruce Willis, Silvester Stallone, William Hurt i realitzadors com Ridley Scott, Michael Mann, directors dels estudis Paramount i el magnat Rupert Murdoch, amo de la cadena Fox que serveix de caixa de ressonnància de la política terrorista de George W. Bush i la Casa Blanca a la seva guerra contra els pobles de l’Islam.

A Contra el enemigo, Bruce Willis cerca els terroristes àrabs i amb un megàfon els hi diu: "Aquesta és la terra de les oportunitats; els hi brindo l’oportunitat de rendir-se!". No ho dubtin: a la pròxima pel·lícula, ell solet es carregarà a tots els guerrillers de Hesbol·là i Hamàs junts. Qualsevol semblança amb la realitat seria... paranoia?


Notícia en castellà: http://www.jornada.unam.mx/2006/08/30/028a1pol.php 

Àlex Tarradellas és membre del col·lectiu Tlaxcala (www.tlaxcala.es), la xarxa de traductors per la diversitat lingüística. Aquesta traducció es pot reproduir lliurement a condició de respectar la seva integritat i esmentar a l’autor, al traductor i la font.


RENTAMENINGES : 11/09/2006

 
 IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA 

 ENVIAR AQUESTA PÀGINA ENVIAR AQUESTA PÀGINA

 
TORNARTORNAR 

 tlaxcala@tlaxcala.es

HORA DE PARÍS  17:28