HOME TLAXCALA
la xarxa de traductors per la diversitat lingüística
MANIFEST DE TLAXCALA  QUI SOM?  ELS AMICS DE TLAXCALA   BUSCAR 

AL SUD DE LA FRONTERA  (América Llatina i el Caribe)
IMPERI  (Assumptes globals)
TERRA DE CANAÀ  (Palestina, Israel)
UMMA  (Món àrab, Islam)
AL VENTRE DE LA BALENA  (Activisme a les metròpolis imperialistes)
PAU I GUERRA  (EUA, UE, OTAN)
MARE ÀFRICA  (Continent africà, Oceà índic)

ZONA DE TIFONS  (Àsia, Pacífic)
AMB K DE KALVELLIDO (Diari d'un penkaire)
RENTAMENINGES  (Cultura, comunicació)
ELS INCLASSIFICABLES 
CRÒNIQUES TLAXCALTEQUES 
LES FITXES DE TLAXCALA  (Glossaris, lèxics, mapes)
BIBLIOTECA DE AUTORS 
GALERIA 
EL ARXIUS DE TLAXCALA 

04/08/2020
Español Français English Deutsch Português Italiano Català
عربي Svenska فارسی Ελληνικά русски TAMAZIGHT OTHER LANGUAGES
 

Hamas i nosaltres


AUTOR:  Gila Svirsky

Traduït per  Àlex Tarradellas


1)    A qui culpar?

Escoltant les reaccions dels vianants a la recent vigília a Jerusalem de Dones de Negre, podria pensar-se que va ser el nostre petit i pacífic grup el que ha posat a Hamas al poder. Aquest és el resultat dels polítics d’Israel de dreta, que han estat afirmant que Hamas ha guanyat a causa de la retirada de Gaza i altres obertures conciliatòries, és a dir “premiant el terrorisme”. De fet, Bibi Netanyahu & Cia. estan encantats amb la victòria de Hamas, amb la que ells ara poden construir una campanya electoral saturada de por i recuperar votants al ramat que últimament s’havia mogut a quelcom més moderat.

Ara bé, aquí està la meva percepció sobre el que va fer victoriós a Hamas a les eleccions recents: El fracàs d’Israel a l’hora de seure i negociar una fi a l’ocupació. Això s’ha articulat sovint com “el fracàs d’Al-Fatah per fer els progressos sobre la pau”, però equival a la mateixa cosa: al-Fatah va fracassar perquè Israel es va negar a oferir qualsevol recompensa a la moderació i s’ha negat a seure i negociar amb ells.

¿I què sobre l’argumentació de la corrupció; que votar per Hamas també era un vot contra la corrupció dels polítics de Fatah?

Això pot haver jugat un paper per alguns votants, però des de quan ha derrocat la corrupció a un polític? Certament no a Israel, on la corrupció de Sharon ha estat un llibre obert, però perdonada per aquells que recolzen la seva política. La corrupció es tolera quan les valoracions de l’aprovació són altes en altres aspectes. La corrupció de l’anterior govern palestí hauria estat passada per alt; els polítics només haurien d’haver aconseguit mostrar algun progrés un cop acabada l’ocupació.

2)    Quan els territoris es converteixen en polítics

Recordo estant de peu al balcó de casa meva a Jerusalem un meravellós matí del maig del 1977 i haver-me quedat bocabadada en sentir qui havia guanyat les eleccions a Israel: Menahem Begin, anterior cap d’una organització terrorista jueva que havia matat a 91 civils a l’atemptat del 1946 a l’Hotel Rei David. I llavors va ser Begin qui va tornar la Península del Sinaí i va negociar la pau amb Egipte. Al 2001, Israel va escollir Ariel Sharon, responsable dels episodis amarats de sang de Qibiya, Beirut, Gaza, Sabra i Shatila, i d’altres. I va resultar ser el mateix Sharon qui va tornar Gaza; imperfecte, però un precedent singularment important.

Jo condemno el terrorisme, tant el “canalla” com el que aprova l’estat, mai hauria votat a hamas (o a Begin, o a Sharon). Ara bé, qui està millor posicionat que Hamas per arribar a un acord de pau? Tenim la imatge reflectida d’Israel a les eleccions palestines: Així com la dreta israeliana (Begin i Sharon) podien fer concessions amb més facilitat que Isaac Rabin que havia de lluitar amb la nostra dreta fins no poder més, també Hamas pot mobilitzar més recolzament a les concessions de les que Al-Fatah, més moderat, podria escometre avui en dia.

3)    Sobre el trepant fonamentalisme

Sí, estic preocupada sobre el govern de Hamas, particularment en allò que es refereix al seu programa intern a Palestina: Preocupada per les dones, no-musulmanes, els periodistes, els homosexuals, la gent de les arts, i tots aquells que es beneficien de la societat oberta. Fins a quin punt augmentarà Hamas el paper de la Sharia, llei (musulmana) en la vida civil? O l’educació religiosa a les escoles? D’altra banda, és bastant evident que els palestins han experimentat la democràcia i no toleraran fàcilment un tancament de la seva societat.

Un estudi d’aquesta setmana de la població de Palestina, publicat a Al-Jadeeda, de l'Autoritat Nacional Palestina, i reproduït al The Jerusalem Post il·lustra el que he dit fins ara*:

El 84% dels palestins recolzen un tractat de pau amb Israel. En el cas que vostè es pregunti si inclou a Hamas. El 75% de votants de Hamas s’oposa a la crida de destrucció d’Israel. Hamas sap que els seglars comprenen una gran porció del seu electorat.

4)    I qui es beneficia de que acabi l’ajuda estrangera?

Durant molt de temps els polítics d’Estats Units i d’Israel han estat defensant una política que aïllés i castigués als palestins aturant l’ajuda financera. Tots sabem que això desestabilitzaria l’economia fràgil, perjudicaria a innocents (però no als polítics), i fomentaria la creixent amargura contra el seglar occident. Un apropament molt més raonable seria ampliar l’ajuda i veure que Hamas la utilitza de forma responsable. O té interès algú en plantar el caos als Territoris Palestins?

Sí, m’agradaria també exigir una renúncia al terrorisme i a la violència com una condició prèvia per conversacions... m’agradaria exigir-ho a ambdues parts. Però d’una manera realista, això ha de ser fet com part de les negociacions.

 

Gila Svirsky

Jerusalem

 

*http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1138622512446&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull.

 

Traduït de l’espanyol al català per Àlex Tarradellas, membre de Tlaxcala (tlaxcala@tlaxcala.es), la xarxa de traductors per la diversitat lingüística.

Aquesta traducció és copyleft.

 

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/234750/index.php

 


TERRA DE CANAÀ : 05/02/2006

 
 IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA 

 ENVIAR AQUESTA PÀGINA ENVIAR AQUESTA PÀGINA

 
TORNARTORNAR 

 tlaxcala@tlaxcala.es

HORA DE PARÍS  4:34