HOME TLAXCALA
la xarxa de traductors per la diversitat lingüística
MANIFEST DE TLAXCALA  QUI SOM?  ELS AMICS DE TLAXCALA   BUSCAR 

AL SUD DE LA FRONTERA  (América Llatina i el Caribe)
IMPERI  (Assumptes globals)
TERRA DE CANAÀ  (Palestina, Israel)
UMMA  (Món àrab, Islam)
AL VENTRE DE LA BALENA  (Activisme a les metròpolis imperialistes)
PAU I GUERRA  (EUA, UE, OTAN)
MARE ÀFRICA  (Continent africà, Oceà índic)

ZONA DE TIFONS  (Àsia, Pacífic)
AMB K DE KALVELLIDO (Diari d'un penkaire)
RENTAMENINGES  (Cultura, comunicació)
ELS INCLASSIFICABLES 
CRÒNIQUES TLAXCALTEQUES 
LES FITXES DE TLAXCALA  (Glossaris, lèxics, mapes)
BIBLIOTECA DE AUTORS 
GALERIA 
EL ARXIUS DE TLAXCALA 

19/10/2019
Español Français English Deutsch Português Italiano Català
عربي Svenska فارسی Ελληνικά русски TAMAZIGHT OTHER LANGUAGES
 
Per què van a seguir ocultant-te això

Milosevich i els mitjans: set declaracions incòmodes


AUTOR:  Michel Collon

Traduït per  Àlex Tarradellas


Rebelión

Traduït del castellà per Àlex Tarradellas per Tlaxcala(www.tlaxcala.es). Aquesta traducció es copyleft.

 

 

1. QUE ES MORI! «El millor seria que Milosevich es morís a la seva cel·la, perquè si el procés segueix el seu curs podrien condemnar-lo només per càrrecs menors.» James Gow, «expert en crims de guerra» i partidari del Tribunal de L’Haia, entrevista a Channel 4, 2004.

http://www.csotan.org/textes/texte.php?art_id=180&type=TPI

2. KUSTURICA «I am a victim of a propaganda war», canta Emir Kusturica, el famós cineasta nascut a Sarajevo, amb el seu grup de rock. La seva pel·lícula La vida és un miracle ridiculitza la informació dels mitjans occidentals sobre Bòsnia. Però en les seves entrevistes també dóna a entendre que li resultava impossible dir la veritat.

3. PINTER Harold Pinter, Premi Nobel de Literatura 2005: «El tribunal USotànic que jutja a Slobodan Milosevich sempre ha estat totalment il·legítim. No es pot considerar un tribunal seriós. La defensa de Milosevich és sòlida, convincent i irrefutable.» Per què els mitjans no ens expliquen res de les vistes del procés?

4. CRIMS SERBIS «Quan Milosevich va ser informat dels crims comesos per reservistes de la policia adscrits a la milícia de Slobodan Medich ‘Boca', va muntar en còlera. Va preguntar com era possible que la milícia dels Escorpins actués a Kosovo i va demanar que es castigués als culpables i que això no tornés a repetir-se.» General Farkas, cap de seguretat de l'exèrcit iugoslau, al 1999, testimoni a l'Haia.

5. MITTERRAND – SARAJEVO «El Sr. Butros Gali m'ha informat fa uns dies que el projectil que va impactar al mercat de Markale, a Sarajevo, era un acte de provocació dels musulmans bosnians.»

              http://www.fantompowa.net/Flame/bosnia_sarajevo.htm

6. BIN LADEN VISITA A IZETBEGOVICH «El novembre del 94 em trobava amb un col·lega del Spiegel en l'avantsala del despatx del president de Bòsnia, Izetbegovich. Vam veure entrar a Osama Bin Laden amb escorta al despatx de Izetbegovich.» Eve-Ann Prentice, periodista de The Guardian i del Times, especialista en els Balcans. El jutge Robinson le va retirar immediatament la paraula dient que el testimoni era «irrellevant». Així que no és interessant que Occident hagi utilitzat a terroristes per atiar la guerra civil a Iugoslàvia? http://www.slobodan-milosevic.org/

7. PLA FERRADURA: Scharping, ministre alemany de la Guerra, 99: «Temíem que el suport dels mitjans s’anés afluixant, com avançament d'un canvi en l'opinió pública a favor d’aturar la campanya de bombardejos de l'OTAN i reprendre les negociacions. Una catàstrofe que el meu col·lega Joshka Fischer volia evitar costi el que costi.» Havia arribat el moment d'anunciar una notícia sensacional: des de feia diversos dies el ministre disposava de la prova escrita que Milosevich tenia planejat per a la primavera un crim contra la humanitat de grans dimensions a Kosovo, el que justificaria a posteriori la intervenció preventiva de l'exèrcit alemany. «Per fi tenim la prova que el desembre de 1998 s'havia planejat una neteja sistemàtica i l'expulsió dels kosovars albanesos, una prova detallada amb els noms de totes les unitats iugoslaves que participarien en ella. L'anàlisi ens dóna una imatge d'una nitidesa terrorífica. He decidit que el pla Ferradura es faci públic demà.» Dos anys després, el 8 de febrer de 2001, la cadena ARD va difondre un documental exclusiu: Al principi va ser la mentida. Aquella nit, un milió d'atònits teleespectadors alemanys es van assabentar del que unes poques persones ben informades ja sabien: mai va haver tal pla serbi anomenat Ferradura i les matances eren pura invenció. També van sentir a l'antic portaveu de l'OTAN durant la guerra, el britànic Jamie Shea, rendir un vibrant (però molt comprometedor) homenatge a l'eminent contribució dels dirigents alemanys: «No només el ministre Scharping, sinó també el canceller Schröder i el ministre Fischer van donar un exemple grandiós de líders polítics que en comptes d'adaptar-se a l'opinió pública saben configurar-la. Malgrat els lamentables danys col·laterals i la durada dels bombardejos, van saber mantenir-se ferms. Si haguéssim perdut el suport de l'opinió pública alemanya hauríem perdut també el dels països associats.»


———
Vet aquí alguns exemples de les moltes manipulacions de Falsimedia. Tots els bàndols van cometre crims durant la guerra. A Milosevich se li poden recriminar bastantes coses. Però una vegada més, l'important no és el que diuen els mitjans.

És, sobretot, el que no diuen.


Si penses que els mitjans alguna vegada t'han induït a error sobre l'Iraq, Israel, Vietnam i algunes altres guerres, però que Iugoslàvia va ser una excepció, doncs en aquest cas t'ho van dir tot sense manipular la informació, no segueixis indagant i dorm com un beneït.


Si per contra has observat que totes les guerres de les grans potències han anat acompanyades de propaganda de guerra i desinformació, llavors investiga el que t'han ocultat. Procura formar-te la teva pròpia opinió, sense tabús.


La nostra paraula, per descomptat, tampoc t’ha de ser suficient. Per Què no li preguntes al teu periodista habitual si està al corrent de tot això i si pensa informar al seu públic?http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/243563/index.php

 

http://andorra.indymedia.org/news/2006/03/3448.php


PAU I GUERRA : 14/03/2006

 
 IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA 

 ENVIAR AQUESTA PÀGINA ENVIAR AQUESTA PÀGINA

 
TORNARTORNAR 

 tlaxcala@tlaxcala.es

HORA DE PARÍS  23:55