HOME TLAXCALA
la xarxa de traductors per la diversitat lingüística
MANIFEST DE TLAXCALA  QUI SOM?  ELS AMICS DE TLAXCALA   BUSCAR 

AL SUD DE LA FRONTERA  (América Llatina i el Caribe)
IMPERI  (Assumptes globals)
TERRA DE CANAÀ  (Palestina, Israel)
UMMA  (Món àrab, Islam)
AL VENTRE DE LA BALENA  (Activisme a les metròpolis imperialistes)
PAU I GUERRA  (EUA, UE, OTAN)
MARE ÀFRICA  (Continent africà, Oceà índic)

ZONA DE TIFONS  (Àsia, Pacífic)
AMB K DE KALVELLIDO (Diari d'un penkaire)
RENTAMENINGES  (Cultura, comunicació)
ELS INCLASSIFICABLES 
CRÒNIQUES TLAXCALTEQUES 
LES FITXES DE TLAXCALA  (Glossaris, lèxics, mapes)
BIBLIOTECA DE AUTORS 
GALERIA 
EL ARXIUS DE TLAXCALA 

25/01/2021
Español Français English Deutsch Português Italiano Català
عربي Svenska فارسی Ελληνικά русски TAMAZIGHT OTHER LANGUAGES
 

25 d’Abril de 1974 – La Revolució sense sang


AUTOR:  Sandra Adonis

Traduït per  Àlex Tarradellas


 

19 Abril. 2006
Nova Odivelas

Sandra Adonis

A la seqüència del Cop Militar del 28 de Maig de 1926, va ser implantat a Portugal un règim autoritari d’inspiració feixista.

 

El règim és remodelat al 1933, amb el nom d'Estado Novo i passa a ésser liderat per Oliveira Salazar, que va passar a controlar fins al 1068.

 

Un dia,  a la seqüència d’una caiguda de la qual van resultar danys cerebrals, el poder li va ser enretirat per ja no ser capaç de continuar exercint. Aquest Estado Novo incloïa una policia, la PIDE (Policia de Vigilància i Defensa de l’Estat), que a l’inici s’anomenava PVDE (Policia de Vigilància i Defensa de l’Estat) que reprimia i perseguia els opositors d’aquest règim dictatorial.

 

Moltes persones van ser empresonades, acusades de conspiració contra l’Estado Novo. Des d’artistes, polítics, entre d’altres que creguessin que podrien ésser un perill per al règim.

 

La inestabilitat era abundant i el 21 d’agost de 1973, es fa la primera reunió clandestina de Capitans, realitzada a Bissau. El 9 de setembre del mateix any es va fer una nova reunió al Monte Sobral (Alcáçovas), on neix el Moviment de les Forces Armades.

 

El 5 de març de 1974 és aprovat el primer document del moviment: “Els Militars, les Forces Armades, i la Nació", que es posa a circular clandestinament.

 

El 14 de març va ser la data en la que el govern dimiteix els Generals Spínola i Costa Gomes dels càrrecs de Vice-cap i Cap de l’Estat Major General de les Forces Armades, suposadament a causa d’haver-se recusat a participar  a una cerimònia de suport al règim.

 

L’ensorrament del règim és decidit a l’última reunió clandestina el 24 de març de 1974.

 

El dia 24 d'Abril de 1974, un grup de militars comandats per Otelo Saraiva de Carvalho va instal·lar secretament el Lloc de Comandament del moviment colpista, a la caserna de la Pontinha.

 

A les 22H55 és transmesa la cançó “I Després de l'Adéu”, de Paulo de Carvalho per les Emissores Associades de Lisboa, que va constituir una dels senyals prèviament combinades, que inactivaria la presa de posicions de la primera fase del cop.


La 2ª fase, va començar amb un segon senyal donada a les 00H20, quan va ser tocat el “Grandola Vila Morena” de José Afonso a la Rádio Renascença, que confirmava el cop i marcava l'inici de les operacions.


El Cop Militar del 25 d'Abril de 1974, va tenir la col·laboració de diversos regiments militars que van desenvolupar una acció reparada.


No se sap del tot cert, el per què del simbolisme del clavell i sobre això hi ha diverses teories, però la que impera és que algú hauria començat a distribuir clavells vermells pels soldats que després els van posar a les canonades dels fusells.

 

Versió en portugués:

 

http://www.novaodivelas.pt/sitemega/view.asp?itemid=765&catid=145


PAU I GUERRA : 25/03/2006

 
 IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA 

 ENVIAR AQUESTA PÀGINA ENVIAR AQUESTA PÀGINA

 
TORNARTORNAR 

 tlaxcala@tlaxcala.es

HORA DE PARÍS  13:53