HOME TLAXCALA
la xarxa de traductors per la diversitat lingüística
MANIFEST DE TLAXCALA  QUI SOM?  ELS AMICS DE TLAXCALA   BUSCAR 

AL SUD DE LA FRONTERA  (América Llatina i el Caribe)
IMPERI  (Assumptes globals)
TERRA DE CANAÀ  (Palestina, Israel)
UMMA  (Món àrab, Islam)
AL VENTRE DE LA BALENA  (Activisme a les metròpolis imperialistes)
PAU I GUERRA  (EUA, UE, OTAN)
MARE ÀFRICA  (Continent africà, Oceà índic)

ZONA DE TIFONS  (Àsia, Pacífic)
AMB K DE KALVELLIDO (Diari d'un penkaire)
RENTAMENINGES  (Cultura, comunicació)
ELS INCLASSIFICABLES 
CRÒNIQUES TLAXCALTEQUES 
LES FITXES DE TLAXCALA  (Glossaris, lèxics, mapes)
BIBLIOTECA DE AUTORS 
GALERIA 
EL ARXIUS DE TLAXCALA 

29/05/2020
Español Français English Deutsch Português Italiano Català
عربي Svenska فارسی Ελληνικά русски TAMAZIGHT OTHER LANGUAGES
 

El diari danès va rebutjar publicar caricatures de Jesús


AUTOR:  Gwladys Fouché – The Guardian

Traduït per  Àlex Tarradellas


Dilluns 6 de febrer del 2006

 

Jyllands-Posten, el diari danès que va publicar primer les caricatures del profeta Mahoma que han organitzat un revolt de protestes a tot el món islàmic, es va negar a publicar dibuixos satiritzant a Jesucrist, segons s’ha conegut avui.

El diari danès va rebutjar les caricatures fa tres anys, partint de la base que podien ser ofensives per als seus lectors i que no eren còmiques.

A l’abril del 2003, l’il·lustrador danès Christoffer Zieler va remetre una sèrie de vinyetes d’humor no sol·licitades, que tractaven de la resurrecció de Crist al Jyllands-Posten.

Zieler va rebre com a resposta un correu electrònic de l’editor de Dominical del diari, Jens Kaiser dient: "No crec que els lectors del Jyllands-Posten gaudeixin dels dibuixos. De fet, crec que provocaran un clamor. Per aquesta causa, no els publicaré."

L’il·lustrador va dir: "Veig les caricatures com un acudit innocent, de la mena amb les que el meu avi cristià gaudiria."

"Se’ls vaig mostrar a uns pastors i van pensar que eren còmics."

Però l’editor del Jyllands-Posten en qüestió, Kaiser, va dir que aquest cas era "ridícul treure’l ara a col·lació. No té res a veure amb les caricatures de Mahoma.

"En el cas de les caricatures de Mahoma, li vam demanar a l’il·lustrador que les fes. Jo no vaig sol·licitar aquelles vinyetes. Aquesta és la diferència," va dir.

"L’il·lustrador va pensar que els seus dibuixos eren còmics. Jo vaig pensar que no. Haurien ofès a alguns lectors; no a molts però si a alguns."

La decisió d’una bufetada de "doble nivell", ha dit Ahmed Akkari, portaveu del Comitè Europeu per Honrar el Profeta, radicat a Dinamarca, la cobertura de tal grup representa a 27 organitzacions musulmanes que estan fent campanya per una plena disculpa del Jyllands-Posten.

"Com pot Jyllands-Posten fer distinció entre els dos casos? Sens dubte, ho han d’entendre." va afegir Akkari.

Mentrestant, l’editor d’un diari malaisi va dimitir durant el cap de setmana després d’imprimir una de les caricatures de Mahoma que han deslligat un revolt de protestes pel món islàmic.

El Sunday’s Tribune de Malàisia, radicat el llunyà estat de Sarawak, a l’illa de Borneo, va publicar un dels dibuixos animats danesos el dissabte. No està clar quin dels 12 dibuixos va ser imprès.

Imprès a la pàgina 12 del diari, la caricatura il·lustrava un article sobre la falta d’impacte de la controvèrsia a Malàisia, un país amb una majoria de població musulmana.

El diari es va disculpar i va expressar "la profunda recança a per la desautoritzada publicació", a una declaració a la portada del diumenge.

"La nostra investigació interior va revelar que l’editor de guàrdia, que era el responsable de la mateixa publicació, ho va fer tot sol, per ell mateix, sense autoritat conforme als procediments prescrits com es requereix per notícies de tal mena", deia la declaració.

L’editor, el nom del qual no ha estat citat, va lamentar el seu error, es va disculpar i va oferir la seva dimissió, segons una declaració.

 

Traduït del castellà per Tlaxcala, la xarxa de traductors per la diversitat lingüística, per Àlex Tarradellas. Aquesta traducció es copyleft.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/236138/index.php

En castellà:

http://www.rebelión.org

 

En anglès:

http://media.guardian.co.uk/site/story/0,,1703500,00.html


PAU I GUERRA : 10/02/2006

 
 IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA 

 ENVIAR AQUESTA PÀGINA ENVIAR AQUESTA PÀGINA

 
TORNARTORNAR 

 tlaxcala@tlaxcala.es

HORA DE PARÍS  22:28